Film- och serietips.

Våra jurister har samlat en lista på sina favoritfilmer och serier – från klassiska mysterier som ”Misstänkt för mord” till det humoristiska ”Legally Blonde”. Byt ut paragrafer mot popcorn och låt juridiken vara underhållande – du kommer inte ångra det!

1. Lagens änglar / L.A. Law (1986)
Serien kretsar kring advokaterna på en byrå i Los Angeles. Under sent 80-tal och tidigt 90-tal ansågs serien banbrytande då den återspeglade aktuella samhällsfrågor och berörde heta ämnen i USA så som dödsstraff, abort, rasism, homosexuellas rättigheter och aids.

2. Misstänkt för mord / Presumed Innocent (1990)
Åklagaren Rusty Sabich leder utredningen av mordet på sin kollega Carolyn, som han tidigare haft en affär med, när han inser att blodtypen och fingeravtrycken från brottsplatsen matchar hans egna. Snart blir han anklagad för brottet och får kämpa för att rentvå sitt namn.

3. Law & order (1990)
Långköraren Law & Order sändes under 20 år och följer både polis och åklagare under årtionden av brott i New York. Serien har en mängd spin-offs och trots att originalserien tog slut 2010 har den nyligen återuppstått och är inne på sitt tredje år av nya avsnitt.

4. På heder och samvete / A Few Good Men (1992)
Filmatiseringen av Aaron Sorkins pjäs handlar om två unga marinsoldater som ställs inför krigsrätt, åtalade för mordet på en kamrat under en så kallad ”bestraffningsaktion”. En löjtnant med juristexamen ska försvara de båda männen och alla förväntar sig en snabb förlikning, men istället upptäcks en härva av maktmissbruk och mörkläggning.

5. Firman / The Firm (1993)
Förblindad av pengar och prestige tackar en ung jurist ja till jobbet på en stor advokatfirma. Han märker snart att många av byråns klienter inte är på rätt sida av lagen och när två delägare mördas kontaktas han av FBI.

6. Philadelphia (1993)
Ingen gör hjärtskärande skådespelarinsatser som Tom Hanks. Här spelar han den mycket lovande, homosexuelle advokaten Andrew som fått sparken från sitt arbete. Han misstänker att det är på grund av att han har fått aids och bestämmer sig för att stämma sin före detta arbetsgivare för att få upprättelse.

7. Pelikanfallet / The Pelican Brief (1993)
Två domare i Högsta domstolen mördas. När juridikstudenten Darby Shaw kommer på en teori om vad som skett hamnar hon i fara och vänder sig till en reporter för att få hjälp.

8. Regnmakaren / The Rainmaker (1997)
Rudy Baylor har fortfarande inte tagit sin juristexamen när han får jobb som assistent åt en advokat. Oerfaren men med viljan att skipa rättvisa får han ett fall i knät; ett stort sjukförsäkringsbolag som anklagats för att ha nekat betalning till en cancersjuk.

9. Djävulens advokat / The Devil’s Advocate (1997)
Framgångsrika advokaten Kevin Lomax försvarar en man som anklagats för sexuella övergrepp. Han lyckas få honom frikänd trots att han vet att mannen är skyldig. Kändistät film med bland annat Keanu Reeves, Al Pacino och Charlize Theron.

10. Advokaterna / The Practice (1997)
I klassikern The Practice möter vi juristerna på en advokatfirma i Boston som tar sig an fall efter fall medan de blandar etiska dilemman med en gnutta humor.

11. Ally McBeal (1997)
En av 90-talets mest poulära serier följer vi den unga advokaten Ally när hon försöker balansera jobbet på byrån med sitt stormiga kärleksliv. Ett komiskt drama med många välkända ansikten.

12. Legally Blonde (2001)
Den populära sorority-tjejen Elle Woods bestämmer sig för att studera juridik på Harvard för att bevisa för sin expojkvän att hon är mer än bara sitt utseende.

13. Erin Brockovich (2002)
Julia Roberts porträtterar Erin Brockovich, en ensamstående trebarnsmamma som får jobb som arkiverare på en advokatbyrå. Hon initierar ett stort rättsligt fall efter att ha avslöjat att ett företag försökt dölja dödliga vattenföroreningar. Guldstjärna om du lyckas hitta den riktiga Erin Brockovichs cameo i filmen.

14. High Crimes (2002)
Advokaten Claire Kubik försöker bevisa sin man Toms oskuld efter att amerikanska militären anklagat honom för att ha dödat civila i El Salvador. Hon inser snart att Tom egentligen heter något annat och har varit på rymmen i tolv år.

15. Legally Blonde 2 (2003)
Miss all-pink, Elle Woods, är tillbaka och i uppföljaren följer vi henne när hon bestämmer sig för att driva igenom Bruiser’s Bill, ett lagförslag mot djurförsök.

16. Boston Legal (2004)
The Practices spin-off-serie Boston Legal bjuder på fem säsonger av humoristisk dialog, bisarra fall och en förkärlek till att bryta den fjärde väggen.

17. Michael Clayton (2007)
Thrillerfilm om Michael Clayton, tidigare advokat och numera ”fixare” för en prestigefull advokatfirma i New York. När hans kollega får ett mentalt sammanbrott behöver han ta över ett klientfall och upptäcker att allt inte står rätt till.

18. Nothing But the Truth (2008)
Journalisten Rachel Armstrong offentliggör en regeringsskandal och avslöjar en CIA-agent under täckmantel. När hon vägrar att berätta vem som är hennes källa riskerar hon fängelsestraff.

19. The Lincoln Lawyer (2011)
Matthew McConaughey spelar försvarsadvokaten Mickey Haller som genom det rättsfall han åttagit sig, hamnar mitt i skottlinjen. Tycker man om thrillern kan man fortsätta se serien med samma namn.

20. Suits (2011)
Mike Ross har hoppat av college och står utan juristexamen. Trots det lyckas han ta sig in och börja som biträdande jurist under en av New Yorks främsta advokater: Harvey Specter. Addera hertiginnan av Sussex, Meghan Markle, och du har den populära serien Suits.

21. How to Get Away with Murder (2014)
Försvarsadvokaten och professorn Annalise Keating tar sig an ett mordfall tillsammans med en grupp juriststudenter. Det dröjer inte länge innan de är mer involverade i fallet än att bara försvara någon i rätten.

22. The Judge (2014)
Robert Downey Jr. agerar advokat i storstaden. När hans mamma går bort återvänder han till sin hemstad där han snart finner sig själv som försvarsadvokat till sin mordmisstänkta pappa.

23. The Jinx (2015)
True crime-serie om fastighetsarvingen Robert Dust och hans eventuella inblandning i de outredda fallen på ett flertal kvinnor; hans fru Kathies försvinnande, mordet på hans vän Susan Berman och grannen Morris Blacks dödsfall.

24. Better Call Saul (2015)
En spin-off-serie, en så kallad prequel, till Breaking Bad där vi följer försvarsadvokaten Jimmy McGill under åren innan han möter Walter White och Jesse Pinkman.

25. Svenska fall (2015)
En djupdykning i några av de mest avskyvärda och uppmärksammade brotten i svensk samtid. Under programmets tio säsonger kan man se avsnitt om mordet på Anna Lindh, terrordådet på Drottninggatan, hedersmordet i Högsby och mycket mer.

26. American Crime Story (2016)
Seriens tre säsonger tar upp tre välkända rättsfall i amerikansk historia: mordrättegången mot O.J. Simpsons, mordet på kläddesignern Gianni Versace och Lewinskyaffären. Ett stort ess i rockärmen är att serien är skriven och producerad av ingen annan än skräck- och krimgeniet Ryan Murphy.

27. On the Basis of Sex / En kvinna bland män (2018)
En ung kvinnlig jurist arbetar i en mansdominerad värld när hon och hennes man tar sig an ett banbrytande fall som kommer förändra hur domstolarna och USA ser på könsdiskriminering. Filmen har inspirerats av Ruth Bader Ginsburgs liv, den andra kvinnan som någonsin varit domare i USA:s Högsta Domstol.

28. Unbelievable (2019)
Miniserien är baserad på den Pulizerprisvinnande nyhetsartikeln ”An Unbelievable Story of Rape” och handlar om en kvinna som anmäler en våldtäkt. När polisen inte tror på hennes berättelse blir hon åtalad för falsk angivelse. Utredningen nystar upp en hel rad av händelser som alla härledes tillbaka till en och samma man.

29. De tolv / The Twelve (2019)
Belgisk serie som följer tolv personers olika liv. Hur de är sammankopplade? De sitter alla i juryn i ett kontroversiellt mordfall där en kvinna står åtalad för två mord, varav det ena är på hennes dotter.

30. Dark Waters (2019)
Advokaten Rob Bilott, en av världens främsta miljöjurister, har inspirerat filmen om ett samhälle som i årtionden utsatts för giftiga kemikalier. En miljöskandal som dolts av ett av världens största kemiföretag.

31. Top Dog (2020)
Svensk serie baserad på Jens Lapidius romaner där två världar möts när juristen Emily och före detta fången Teddy utgör ett omaka par.

32. The Trial of the Chicago 7 (2020)
Året är 1986 när demonstrationen mot det pågående Vietnamkriget utanför Democratic National Convention i Chicago eskalerar och blir våldsam. Året därpå står sju av demostranterna, the Chicago Seven, åtalade för konspiration och anstiftan till upplopp. Baserat på en sann historia.

33. The Mauritian (2021)
Baserad på den verkliga historien om Mohamedou Ould Slahi, en mauritisk medborgare som hölls fängslad av den amerikanska regeringen på Guantánamobasen i 14 år utan rättegång.

34. Partner Track (2022)
I serien Partner Track möter vi Ingrid Yun som arbetar på en stor advokatfirma i New York. Ingrid kämpar mot sin moraliska kompass när hon försöker klättra på karriärsstegen för att bli partner på byrån.

35. Juristen (2022)
Juristen från Malmö är till synes godhjärtad och omtänksam när han erbjuder sin hjälp till personer som hamnat i nöd. Allt visar sig dock vara en bluff och juristen tar pengarna och försvinner spårlöst. När dokumentärens grävande journalister söker svar inser att vad som verkar vara en vanlig bluff har utvecklas till något annat.

36. Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes (2022)
Seriemördaren Jeffrey Dahmer hann döda 16 unga män innan han greps under tidigt 90-tal. Programmet berättas genom de ljudupptagningar som spelats in under tiden som Dahmer satt fängslad och det går kalla kårar igenom kroppen när Dahmer själv beskriver sina makabra mord.

37. Depp v. Heard (2023)
Dokumentärserie i tre delar med 2022s mest uppmärksammade rättegång som ingen tycktes kunna undgå. I sociala medier livesändes till och med den snåriga rättegången mellan skådespelaren Johnny Depp och hans exfru Amber Heard.

38. Jury Duty (2023)
En rättegång i amerikansk domstol, vi får följa de inblandade och då främst juryn som dömer i målet. Tvisten? Domaren, jurymedlemmarna, advokaterna, åklagaren och den misstänkte är alla skådespelare – alla utom en enda person. En av jurymedlemmarna har ingen aning om att inget av det som sker är på riktigt.

39. The Law According to Lidia Poët (2023)
Perioddrama där vår kvinnliga huvudperson kämpar för rätten att utöva sitt yrke och behålla sin advokattitel i 1800-talets Italien. Inspirerad och löst baserad på den riktiga Lidia Poët, den första moderna kvinnliga advokaten i Italien.

40. Fallet Gypsy Rose (2024)
Mordet på Dee Dee Blanchard och den ofattbara historien om Gypsy Rose Blanchards uppväxt har blivit både film och dokumentärserie tidigare. I denna nya serie följer vi Gypsy Rose i förberedelserna inför hennes frigivning från fängelset och det stundande bröllopet, allt medan hon själv berättar sin historia.